Blog

2019.09.13 16:27

Az idén ősszel is elindul az Élelmiszer mikrobiológia szab. vál. valamint campus kredit kurzus, melyre várom az érdeklődő Hallgatók jelenkezését!

A kurzuson szó lesz többek között az élelmiszerek romlásáról, a mikróbák által okozott, táplálékok és élelmiszerek által közvetített megbetegedésekről, az élelmiszerek tartósítási eljárásairól, a mikróbák által előállított élelmiszerekről, és még megannyi izgalmas témáról.

Várok minden érdeklődőt a meghatározott időpontokban tömbösítve! További információ privátban.

Első alkalom: 2019. 10.16. 17:00-20:00. A pontos helyszín egyeztetés alatt.

2019.06.28 15:40

A tavaszi szemeszterben a záróvizsgákat és szakdolgozat védéseket 2019. június 24-25. között tartották, ahol a munkacsoportunkból Elvin Maharramov védte meg sikeresen szakdolgozatát, amelyet a különböző fajtamézek  antifungális hatásának vizsgálatából készített "Antifungal activity of seven different types of honey" címmel.

Munkájához gratulálok!

2019.06.01 15:21

Május 24-25-én rendezték meg Pécsett a VIII. Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencia 2019 rendezvényt, amelyen a munkacsoportunkat Ibrahim Ismail Sallam Alfarrayeh Ph.D. hallgatónk képviselte.

Munkájának címe: Ibrahim Alfarrayeh, Csaba Fekete, Zoltán Gazdag, Gábor Papp: Antimicrobial and antibiofilm effects of propolis ethanolic extract on some commercial probiotics.

Munkájához gratulálok!

2019.04.22 13:39

Április 15-17. között került megrendezésre a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a XXXIV. OTDK Biológia Szekciója, melyen munkacsoportunkból Meszéna Réka mutatta be eddig elért tudományos eredményeit "A propolisz hatásának vizsgálata különböző Candida izolátumok szaporodására és biofilm képzésére" címmel.

Eredményes munkájához ezúton is gratulálok!

2019.02.17 14:38

Immár XVI. alkalommal került megrendezésre a XVI. JÁNOS SZENTÁGOTHAI MULTIDISCIPLINARY CONFERENCE AND STUDENT COMPETITION 2019. február 14-15. között. A nívós meghívott előadók mellett a tudományos élet számos területét felölelő előadásokat hallhattunk a fizika, biológia, matematika, orvosi tudományok, sporttudományok, pszichológia, történelem, jog, pedagógia és művészetek, irodalom és nyelvek területéről.

Munkacsoportunkból Sarra Bouchelaghem "Antimicrobial activities of Hungarian propolis alone and in combination with antibiotics and its antibiofilm activity on Staphylococcus aureus" címmel mutatott be előadást (szerzőtársak: Sarra Bouchelaghem, Sourav Das, Lilla Czuni, Zoltán Gazdag, Csaba Fekete, Tamás Kőszegi, Romen Naorem, Gábor Papp).

A konferencia poszter szekciójában az alábbi munkáink kerültek bemutatásra:

  • Meszéna Réka, Kurnász Hedvig Dalma, Sarra Bouchelaghem, Czuni Lilla, Gazdag Zoltán, Fekete Csaba, Papp Gábor: Magyarországi propolisz minták hatása különböző Candida törzsek szaporodására és biofilm képzésére
  • Sarra Bouchelaghem, Hedvig Dalma Kurnász, Réka Meszéna, Lilla Czuni, Zoltán Gazdag, Csaba Fekete, Mátyás Kun-Pál, Gábor Papp: Dose dependent virulence and cytotoxic effect of Hungarian propolis on Candida albicans
  • Ibrahim Alfarrayeh, Csaba Fekete, Zoltán Gazdag, Gábor Papp: Effect of Propolis Ethanolic Extract on The Growth and Biofilm Formation Ability of Some Commercial Probiotics
  • Elvin Maharramov, Alexandra Bodó, Marianna Kocsis, Ágnes Farkas, Csaba Fekete, Gábor Papp: Sugar content and antifungal activity of seven different types of Hungarian honey
  • Dániel József Kócsó, Sourav Das, Melinda Kovács, Zoltán Gazdag, Tamás Kőszegi, Gábor Papp: Cytotoxic effect and peroxides generation of deoxynivalenol and zearalenone alone or in combination on fission yeast

Elismerésem a résztvevőknek a színvonalas munkáért, valamint a Szervezőknek a fáradozásukért! :)

2018.08.16 18:27

Idén is várunk minden kedves tudomány iránt érdeklődőt 2018. szeptember 28-án a KUTATÓK ÉJSZAKÁJA rendezvény keretén belül a mikrobiológiai laborba, a "Láthatatlan légió" bemutatóra!

2018.07.23 15:43

Az élethez a munka mellett szorosan hozzá tartozik a lélek építése. Ehhez nekünk sokszor a zene ad segítséget. Ha ezt másnak is meg tudjuk mutatni és ez a Kollégák és Hallgatóink tetszését is elnyeri, az külön öröm a számunkra.

Ennek elismeréseként kaptunk Prof. Gábriel Róbert dékán Úrtól elismerő oklevelet a 2018. július 14-én tartott diplomaosztó ünnepségen. 

www.ttk.pte.hu/hirek/diplomaatado-unnepely-kari-kituntetesek-180723

Köszönjük szépen az elismerést!

2018.07.01 18:01

Idén Munkacsoportunk két Hallgatója tett sikeres védést a június 27-én és 28-án megrendezett szak- és diplomadolgozat védéseken:

MSc biológus szakon Kurnász Hedvíg Dalma (diplomadolgozatának címe: Magyarországi propolisz minták bakteriális közösségének metagenomikai alapú összehasonlító vizsgálata) (TDK szereplés alapján a védés alól felmentve)

BSc biológus szakon Meszéna Réka (szakdolgozatának címe: Magyarországi propolisz minták antifungális hatásának vizsgálata Candida albicans és nem-albicans Candida izolátumokon)

Mindkét munka jeles értékelést kapot.

Eredményükhöz gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk! 

 

2017.10.25 17:50

Az idén is részt vettünk a "Magyar Mikrobiológiai Társaság (MMT) Nagygyűlése és 5th Central European Forum for Microbiology" rendezvényen, amely 2017. október 18-20. között került megrendezésre talán utoljára a keszthelyi Helikon Hotelben. A színvonalas rendezvényre munkacsoportunk egy poszterrel készült, melyet Kurnász Hedvíg Dalma mutatott be. Témája a magyarországi propoliszok bakteriális összetételének metagenomikai alapú vizsgálata volt.

2017.09.26 14:00

2017. szeptember 29-én 16:00-tól mindenkit várunk a mikrobiológia laborba az A/214-be, hogy ismét felfedje magát a Láthatatlan légió! 

Számos érdekesség a mikróbák világáról!

A programról a teljesség igénye nélkül:

Különböző élelmiszereken (gyümölcs, kenyér, kolbász) megtelepedő gombák mikroszkóppal történő vizsgálata.
Mikrobák, amelyekkel együtt élünk - a levegőben illetve az emberi testen található mikrobák láthatóvá tétele. Mikroorganizmusok telepmorfológia vizsgálata sztereómikroszkóppal.
Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata rögzített festett preparátumokkal.
Penészgombák vegetatív és ivaros szaporító képleteinek mikroszkópos vizsgálata.
Mikroorganizmusok a mindennapok szolgálatában – mikroorganizmusok és biotechnológiai alkalmazásuk.

További információ:

www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=12

 

Minden érdeklődőt várunk! Előzetes bejelentkezés nincs!

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>