Kutatási terület
A mikotoxinok világméretű problémát jelentenek a mezőgazdaságban, valamint humánegészségügyi hatásuk is jelentős. A mikotoxin mentesítésre irányuló törekvések szükségessé teszik a változatos tulajdonságokkal rendelkező mikotoxinok hatásmechanizmusának a megismerésére való törekvést. A szakirodalomban egyre nő azoknak a kutatásoknak száma, amelyek a mikotoxinok hatásmódját mutatják be, azonban jellemzően ezek különböző egy- vagy többsejtű szervezeten, meghatározott sejtvonalakon történnek. A munkacsoportunk 2006-tól foglalkozik a különböző mikotoxinok hatásának a vizsgálatával a Schizosaccharomyces pombe hasadó élesztő modellszervezeten, ezzel lehetőséget adva az összehasonlíthatóságra. A korábban tanulmányozott -többnyire gyümölcslevekben előforduló- patulin vizsgálata után az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódni képes és ezáltal hormonanalógként viselkedő zearalenon hatásmechanizmusának a vizsgálatát tervezzük elvégezni, főképpen klasszikus mikrobiológiai módszerek segítségével. Emellett a korábban élelmiszerszínezékként is alkalmazott, majd mikotoxinná átminősített citrininnek az élesztősejtekre gyakorolt hatásának a vizsgálatával is foglalkozunk.
A mikotoxinok veszélyességét fokozhatja, hogy együttesen is megjelenhetnek a táplálékokban, ezért a három mikotoxin együttes hatásának a vizsgálatát tervezzük elvégezni.
Az alábbi fájl tartalmazza a szakmai önéletrajzomat: Szakmai önéletrajz_Pg_150831.doc (37888)